Ook kriebels van de allergenenwetgeving?

Het aantal voedselallergieën en- intoleranties is de afgelopen 10 à 15 jaar naar schatting verdubbeld en het ziet er naar uit dat deze trend nog een hele tijd zal aanhouden. Het is dus zeker niet verwonderlijk dat de ook de wetgeving niet kon achterblijven. Sinds 13 december 2014 is het dan ook verplicht allergeneninformatie over niet-voorverpakte levensmiddelen te verstrekken.

Wat betekent dit concreet?

Als bakker, slager of restauranthouder dient u over ieder product of gerecht dat u verkoopt te kunnen aangeven welke allergenen deze bevatten.

Deze informatie kan u mondeling of schriftelijk mededelen aan klanten. Welke werkwijze voor u het interessantst is, hangt af van verschillende aspecten. Eenmaal u gekozen hebt op welke manier u de allergeneninfo wil meedelen, komen er nog heel wat spelregels en technische kennis bij kijken:

  • U dient de juiste mededelingen uit te hangen, zodat uw klanten weten waar ze terecht kunnen voor de allergeneninfo.
  • U dient een procedure uit te schrijven indien u kiest voor een mondelinge mededeling van allergeneninfo, welke alle nodige wettelijke elementen dient te bevatten.
  • U dient rekening te houden met aspecten zoals kruiscontaminatie en receptuurswijzigingen.
  • U en uw personeel dienen een opleiding te hebben gekregen zodat u goed weet wat deze wetgeving inhoudt.

De voordelen

De implementatie van de allergenenwetgeving vraagt heel wat tijd en energie. Toch zijn de voordelen niet te onderschatten:

  • U zal op die manier aanmaningen en boetes vermijden van de inspectiediensten van het FAVV. Zij zullen er immers op toezien dat deze wetgeving correct wordt toegepast.
  • Klantvriendelijkheid: ook de steeds groter worden groep van mensen met allergieën kunnen bij u terecht.

Lijkt dit u allemaal wat veel werk en woont u in de regio Gent, Oudenaarde of Deinze? Ik help u hier graag mee! Als zelfstandige diëtiste en voedingsingenieur, bekijken we samen welke vorm van mededelen, zijnde schriftelijk of mondeling, voor u de meest geschikt is. Nadien werk ik voor u een allergenenbeleid uit dat voldoet aan de huidige wetgeving. Daarnaast kan u op mij een beroep doen voor de opleiding van u en uw personeel.