BBQ-time!

De vakantieperiode ziet er voor vele mensen helaas wat anders uit dan verwacht. Maar…. staycation is hip en thuisblijven hoeft niet saai te zijn.
Met onderstaande BBQ-tips gaan we toch voor zomerse én gezonde vakantievibes voor jou en jouw bubble!

 • Tip 1: Start goed… Terwijl kolen heet worden, is het verleidelijk om de buikjes te vullen met chips en ander lekkers. Ga voor gezonde hapjes: allerlei groenten (bv. bloemkool, wortelen, komkommer, kerstomaatjes…) in een gezond dipsausje (bv. guacamole, pesto, tzatziki…), olijven, koude komkommer- of tomatensoep, hapjes met gerookte vis,… Beperk verder (zoete) alcoholische dranken en wissel voldoende af met (gearomatiseerd fruit- ) water.
 • Tip 2: Kies voor alles wat vliegt en zwemt. Geef de voorkeur aan vis en gevogelte. Een vispapillot, scampibrochette, kippenworst of kalkoenbrochette zijn gezonde én lekkere bbq-klassiekers. Rood vlees, zeker bewerkt rood vlees, wordt gelinkt aan negatievere gezondheidseffecten en beperk je dus maar beter. Bovendien is de impact op het milieu t.o.v. gevogelte ook groter.
 • Tip 3: Groenten? À volonté! Groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten en bevatten bovendien heel wat vezels. Dé ideale bondgenoot voor jouw gezondheid en om kilootjes in bedwang te houden. Rauwe salades kan je pimpen met zelfgemaakte dressings op basis van olijfolie of op basis van (kokos-)yoghurt en (verse) tuinkruiden. Mayonaise kan met mate; kies er één op basis van koolzaadolie, raapzaadolie of olijfolie (wat je terug vindt in de ingrediëntenlijst). Ook warme groenten kunnen zeker. Denk maar aan gegrilde courgettes of aubergines. En wat met de pastasalades? Beperk deze omwille van het hogere zetmeelgehalte. Vervang de aardappelsalade met mayo eens door gepofte zoete aardappelen. Deze laatste bevatten meer vezels t.o.v. onze gewone aardappel en het is eigenlijk een groente.
 • Tip 4: Eindig in BBQ-stijl, met gezond zoet. Laat het ijsje even links liggen. Wat dacht je van fruit op de barbecue? Ananas, banaan en perzik zijn fruitsoorten die zich hier heel goed toe lenen. Maar ook fruitpapillot is een mooie en originele afsluiter. Kies voor goed rijp fruit voor een zoete smaak en besprenkel met wat citroen- of limoensap. Graag nog wat zoeter? Voeg dan eventueel wat honing toe. Less is more.

 

Onderstaande recepten zijn alvast een mooie aanzet voor een gezellige en gezonde BBQ-tijd in coronatijden.

Gepofte zoete aardappel

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 2 zoete aardappelen
 • peper en zout
 • olijfolie
 • 1 teentje knoflook
 • 1 handje verse tuinkruiden: peterselie, koriander, dille,…
 • 125g Griekse yoghurt

Neem 2 stukjes aluminiumfolie; 1 per zoete aardappel. Prik met een vork enkele gaten in de zoete aardappel, plaats deze in een stukje folie en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Sluit de folie rondom de zoete aardappel en laat deze gedurende 60 minuten poffen op een hete barbecue. Pers intussen de knoflook en hak de tuinkruiden fijn. Hou wat tuinkruiden over voor de afwerking. Vermeng dit met de yoghurt en werk af met peper en zout. Check na 60min of de aardappelen gaar zijn. Laat afkoelen. Snijd de aardappel vervolgens in de lengte doormidden en voeg wat yoghurtsaus toe op iedere aardappel. Garneer met een restje verse tuinkruiden.

Gegrilde ananas

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 ananas
 • 1 limoen
 • 3 el honing
 • Enkele muntblaadjes naar keuze

Schil de ananas en snij deze in plakjes. Gril de ananasschijven enkele minuten op de barbecue. Was de limoen en rasp hem. Hou de schil apart. Pers hem vervolgens uit. Meng het limoensap met de schil en de honing en besprenkel de ananasschijven hiermee, eenmaal ze van de barbecue komen. Garneer met muntblaadjes.

Smakelijk!

Scroll naar boven