Stralend en gezond door de feestdagen

De feestdagen staan voor de deur… Het wordt een speciale editie in beperkte kring. Genieten van een feestmaaltijd hoort er echter nog steeds bij.
Met onderstaande tips hoop ik dat je met een stabiel gewicht en stralende gezondheid het nieuwe jaar ingaat!

  • Tip 1: Hou het wat sober voor en na de eigenlijke feestmaaltijd(en).
    Verleidelijk, al die heerlijke hapjes en desserts die al ruim voor de eigenlijke feestdagen in de winkels naar ons lachen… Toch is het beter om geen 1 à 2 weken aan een stuk feest te vieren op het bord. Helemaal OK om je op kerstavond, kerstdag, oudejaar en nieuwjaar even wat te laten gaan. Maar een 2de, een 3de en misschien wel een 4de kerstdag vieren, betekent gegarandeerd extra feestkilo’s. Baken de feestmaaltijden dus goed af. Hou je aan gezonde voeding ervoor en erna. ’s Avonds een feestmaal? Eet dan ’s middags een verse maaltijdsoep met kippengehaktballetjes of veel groenten met een ruime portie vis of gevogelte. Als je al ervaring hebt met intermitterend vasten, kan je het ontbijt overslaan. De dag na een feestmaaltijd kan je eveneens gaan voor 2 (à 3) maaltijden die vooral uit groenten (of soep) en vis of gevogelte bestaan. Vermijd tussendoortjes en desserts.
  • Tip 2: Schuif niet met een lege maag aan de feesttafel.
    Te sober eten voor de feestmaaltijd is echter ook niet zo een goed idee. Het is immers niet de bedoeling dat je je met reuzehonger op de hapjes stort. Drink een kom verse soep vlak voor de eigenlijke feestmaaltijd begint of voorzie wat groenten als hapje.
  • Tip 3: Gezond én lekker…? Het kan!
    Kook je zelf? Zorg dan voor gezondere en lekkere opties. Bij meerdere keuzes schept iedereen zelf immers op wat hij of zij wilt en kan je alle hartjes bekoren, zonder zelf in te boeten aan smaak en gezondheid.
    Aperitief: Hapjes in een glaasje met gerookte zalm, bootjes van witloof of ijsbergsla met wat garnaaltjes, olijven, gezouten nootjes… Dit zijn alvast gezondere alternatieven voor de chips en Tuc-koekjes. En wat dacht je van een heerlijke kombucha als vervanging voor frisdrank en alcohol? Wijn, champagne en cava zijn met mate ook wel okay.
    Drink echter traag, tel jouw glazen alcohol en wissel steeds af met (gearomatiseerd) water.
    Diner: Een feestelijke soep is altijd een mooie en gezonde start. Gourmet of fondue (met heel wat vis en gevogelte), een ruime portie groentjes, zoete aardappel-frietjes… allemaal prima keuzes. Zorg voor een goede bordverdeling; ga nog steeds voor minstens een half bord groentjes.
    Dessert: Less is more. Je vindt online heel wat gezonde receptjes die een beperkte hoeveelheid suiker aanleveren.
    Pascale Naessens geeft alvast het goede voorbeeld. (https://www.purepascale.com/nl/recepten)
  • Tip 4: Beweeg.
    Yes, sporten kan wel degelijk wat compenseren. Doe het dan vooral nuchter, m.a.w. ’s morgens voor de eerste maaltijd of 3 à 4u na de laatste maaltijd voor het grootste effect. Leg de lat niet te hoog, want dat verhoogt de kans op afhaken. Alle beetjes helpen!
  • Tip 5: Geniet vooral!
    Lekker eten en feestdagen, het hoort er nu eenmaal bij. Was je vol goede moed begonnen aan een gezondere levensstijl voor de feestdagen? Leg de druk dan niet te hoog. Op gewicht blijven of max. een kilootje bij, is een mooi streefdoel. En een nieuw jaar, een nieuwe dag, een nieuw begin…
    Het is nooit te laat om je te herpakken! :-).

Scroll naar boven