Eet voldoende vezels; een richtlijn die al jaren mee gaat. En geheel terecht! Maar… waarom eigenlijk? De juiste vezels bieden, naast een vlot toiletbezoekje, nog vele andere gezondheidsvoordelen. Ze beïnvloeden de bloedsuikerspiegel, het gewicht, cholesterol en zelfs jouw gemoed en algemene immuniteit. Dat laatste is meer dan ooit van belang in deze tijden.
Darmflora, hoe werkt dat precies?
Niet alle micro-organismen (zoals virussen en bacteriën) zijn onze vijanden, integendeel. Onze dikke darm is bekleed met (hopelijk) heel wat goede bacteriën. Een volwassen lichaam bevat meer dan 100 triljoen micr-organismen! Deze goede bacteriën gaan het gevecht aan met ziekmakende microbes die ons lichaam binnendringen en vormen onze eerstelijnsimmuniteit. Ze leren ons immuunsysteem vanaf het prille begin een onderscheid te maken tussen wat goed en slecht is. Goede bacteriën produceren zelfs vitaminen zoals vitamine K, B3, B6, B12 en bepalen mee in welke mate voedingsstoffen worden opgenomen. De afgelopen jaren loopt dan ook heel veel onderzoek naar onze darmbewoners. Quasi dagelijks worden (nieuwe) gezondheidsvoordelen aan hen toegeschreven… . Zelfs op het vlak van emotioneel welzijn. Er is als het ware een directe telefoonlijn tussen de darmen en de hersenen. Onderzoek toont aan dat het bezitten van veel goede bacteriën leidt tot een kalmer, gelukkiger gemoed en minder angsten.
De link tussen voeding en darmbacteriën
Je stond er waarschijnlijk nooit eerder bij stil, maar… Wat je eet, is in eerste instantie voeding voor jouw darmbacteriën. En laat vezels nu net hun lievelingskost zijn. Het werkt als volgt: voedingsvezels worden niet afgebroken tijdens het verteringsproces. Ze komen alsdusdanig in de darmen aan, waarbij de goede bacteriën de vezels fermenteren en omzetten naar stofjes die voeding zijn voor de goede bacteriën. Deze stofjes zijn bovendien gunstig voor onze gezondheid. Er zijn 2 soorten vezels. Enerzijds de oplosbare, welke je vnl. in groenten en fruit aantreft. Anderzijds de onoplosbare die je vnl. in granen terug vindt. Vooral de oplosbare, die je in hoogste concentraties in wortelen en knollen vindt, blijken gunstig te zijn voor onze darmflora. De vezels uit granen zouden vnl. een laxerend effect hebben. Dit is gunstig, maar heeft minder voordelen wat betreft de darmflora op zich. (Daarnaast zijn granen uiteraard ook vergezeld van heel wat zetmelen, wat net minder past binnen oervoeding).
Bacteriesoorten hebben ook zo hun voorkeuren en hebben m.a.w. een “lievelingsvezel”. Een stabiele en gezonde darmflora is één die heel wat verschillende soorten bacteriën bevat. Het sleutelwoord is variatie binnen de verschillende vezeltypes. Eet dus een breder water aan knollen en wortelen: zoete aardappel, wortel, pastinaak, aardpeer, knolselder… Onderstaand hersfstoofpotje is alvast een bommetje van verschillende oplosbare vezels.
Verder kan gefermenteerde voeding ook bijdragen. Dit is voeding waarin bepaalde, gezonde micro-organismen toegevoegd zijn. Voorbeelden zijn kefir, yoghurt, kombucha (een frisdrank) en kimchi (gefermenteerde groenten). Een overmaat aan suikers, sterk bewerkte en “lege”, vezelarme voeding zal de darmflora net negatief beïnvloeden, met alle gevolgen vandien.
En er is nog meer…
Ook de bacteriën rond ons vormen onze darmflora. Wist je dat men aan de hand van de darmflora kan uitmaken welke spelers bv. in hetzelfde basketbalteam zitten? Knuffelen en kussen zijn een uitwisseling en een verrijking van onze darmflora, maar in deze tijden helaas niet mogelijk. Verder ontsmetten we alles om verspreiding van covid te vermijden. Jammer genoeg doden we op deze manier ook goede bacteriën in onze omgeving. En zij horen ons nu net te beschermen. De oplossing? Trek de natuur in, want daar vind je heel wat goede micro-organismen terug. Niets gezonder dan een boswandeling in de herfst, voor lichaam én geest!
Herfst-stoofpotje
- 4 kippenbouten
- Peper en zout
- 4 el olijfolie
- 4 sjalotten
- 2 teentjes look
- 2 zoete aardappellen (+/-500g)
- +/- 250g pastinaak
- +/- 250g aardpeer
- 2 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn en 1 takje salie
- 1dl groentebouillon
- 2el olijfolie
Kruid de kippenbouten met peper en zout en bak ze aan alle kanten goudbruin in 2 eetlepels olijfolie. Schep uit de pan.
Pel de sjalotten en de knoflook en hak deze fijn. Schil de zoete aardappelen, pastinaak en aardpeer en snijd in hapklare stukken.
Bak de sjalotten, knoflook en 3 groenten even op in dezelfde pan met 2 elolijfolie. Breng op smaak met peper en zout.Voeg de kruiden en de kippenbouten toe. Giet er de groentebouillon bij.
Laat 30 minuten op een laag vuur sudderen tot de kip zacht is.
Verwijder de kruiden, proef en breng verder op smaak met peper en zout.
