Diëtiste - sportdiëtiste

Master in de biowetenschappen

Kathleen Quaegebeur

Visie

“Laat voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding”

Deze mooie, historische woorden worden vaak toegeschreven aan Hippocrates.
Nader onderzoek toont aan dat deze woorden niet letterlijk van hem komen maar in de eed van Hippocrates spelen dieetmaatregelen wel een centrale rol.
Zo hoort het ook. U bent wat u eet. Zoals een huis gebouwd wordt met goede stenen, zo heeft ook ons lichaam alle juiste bouwstoffen nodig.

De impact van voeding gaat dan ook veel verder dan enkel uw gewicht

In de hedendaagse versie van deze eed is hier jammer genoeg nog maar weinig van terug te vinden. Maar wat is gezonde voeding? We worden overspoeld met tegenstrijdig advies.
Jarenlang luidde het advies vetarmer en/of calorie-armer te eten. Toch was er nog nooit zoveel overgewicht en diabetes. Waar ging het fout?

Back 2 basic

De oertijd lijkt veraf. We zijn gelukkig wel al wat veranderd; er vonden al verschillende genetische aanpassingen plaats. Toch zijn we biochemisch gezien op heel veel vlakken hetzelfde gebleven. Onze voeding is de laatste 100 jaar echter in een sneltempo veranderd: heel wat nieuwe, sterk bewerkte voeding, die eerder belastend dan voedend werkt voor ons lichaam.
“De oplossing voor overgewicht en heel wat welvaartsziekten?”
Opnieuw gaan eten waarvoor we gemaakt zijn. De logica zelve toch? En ook wetenschappelijke literatuur bevestigt meer en meer de gezondheidseffecten hiervan.

U krijgt bij mij dus geen strak dieet waarbij u alles moet afwegen en iedere calorie moet tellen. Wel krijgt u een voeding die rijk is aan vitaminen, mineralen, antioxidanten  en andere voedingsstoffen die bovendien essentieel zijn om gezond te worden en/of vlot te kunnen afvallen.

Eerlijke, weinig bewerkte voeding, waarbij er nu en dan ruimte is voor een ‘genietmomentje’
Want nu en dan een ‘nieuw’ (en minder gezond) voedingsmiddel kan een gezond lichaam zeker aan.
Scroll naar boven