Zoete aardappel, hip en healthty!

De zoete aardappel is in! En helemaal terecht. De naam is enigszins misleidend, want strikt genomen behoort hij tot de groenten.
Het verschil met de gewone aardappel?

  • meer dan 2 maal zoveel vitamine C
  • meer dan 3 maal zoveel calcium
  • meer dan 2 maal zoveel magnesium

Verder is hij een ware antioxidantenbom. Daarnaast bevat hij iets meer oplosbare vezels, welke voeding zijn voor de goede bacteriën in onze darmen.
Ondanks het hogere koolhydraatgehalte, heeft hij een merkelijk kleiner effect op onze bloedsuikerspiegel t.o.v. de gewone aardappel. Als laatste bevat de zoete aardappel, in tegenstelling tot de gewone, geen glycoalkaloïden (solanine) en schadelijke saponinen*. M.a.w. niks anders dan voordelen!

(*Saponinen worden geproduceerd door planten om zichzelf te beschermen tegen micro- organismen en insecten. Sommige saponinen zijn duidelijk toxisch, terwijl andere saponinen de gezondheid van de mens juist ondersteunen. Deze uit de gewone aardappel zouden ontwikkeling van laaggradige ontstekingsprocessen bevorderen, via onder andere verhoging van de doorlaatbaarheid van de darm en chronische activatie van het immuunsysteem.)

Tegenwoordig vind je dit veelzijdige ingrediënt in vele kleuren en vormen, van oranje tot paars. Als frietjes in de oven met Provençaalse kruiden, in stoofpotjes, quiches, groentespreads of frittata’s… Alles kan. Of als verrassend ingrediënt in onderstaande hartige wafeltjes.

Hartig wafeltje met zoete aardappel

Ingrediënten voor 8 wafeltjes:

  • 400g paarse zoete aardappelen*
  • 2 eieren (en eventueel 1 el edelgistvlokken) OF 1 ei en +/- 60g buffelmozzarella
  • 4 lente-uitjes
  • 100g geraspte courgette
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 2 el gedroogde rozemarijn
  • 50g amandelmeel
  • 10g tapiocazetmeel
  • peper en zout

Ingrediënten voor tzatziki:

  • 1/2 komkommer
  • 150 ml Griekse (kokos-)yoghurt
  • ½ teentje knoflook, geperst
  • 1/2 el citroensap
  • 1 el fijngehakte munt
  • 1 el fijngehakte dille
  • olijfolie

Bereidingswijze wafeltjes:

Was en schil de aardappelen. Stoom of kook ze gaar in licht gezouten water. Laat ze afkoelen en plet ze fijn (samen met de buffelmozzarella indien dit gebruikt wordt). Snijd de lente-uitjes in ringen. Rasp de courgette en knijp het vocht er goed uit. Voeg het ei, (eventueel de edelgistvlokken,) de lente-ui, peterselie, courgette en rozemarijn toe aan de puree en schep om. Kruid af met peper en zout. Voeg de amandelmeel en het tapiocazetmeel toe om alles wat in te dikken. Bak de wafels mooi goudbruin en krokant in een heet wafelijzer. Neem hiervoor telkens 1 grote eetlepel deeg per wafel.

Bereidingswijze tzatziki:

Was de komkommer grondig. Halveer in de lengte, schep er de zaadjes uit en snijd fijn. Voeg de andere ingrediënten toe en meng alles onder elkaar. Kruid af met peper en zout en zet koel. Schep wat van de tzatziki op een wafel, druppel er eventueel nog wat olijfolie over. Serveer meteen.

(*Paarse zoete aardappel is geregeld te verkrijgen in de Albert Heijn.)

Smakelijk!

Scroll naar boven